• банер01

ВЕСТИ

Анализа на причините за ексцентричното абење и превентивни мерки на дробилката на конусот

Денес користиме пример за да ги анализираме причините и превентивните мерки на абењето на ексцентричните делови на дробилката за конус.

мантија

Вовед

За трите конусни дробилки во процесот на средно и фино дробење, конусните грмушки беа сериозно истрошени за околу 6 месеци, што сериозно влијаеше на производството.Поради оваа причина, беа ремонтирани три конусни дробилки и беше анализирано абењето на ексцентричните делови.

Wсостојба на увото

Горниот приклучок на заострената грмушка на главното вратило е очигледно истрошен, а долната порта има тесна лента на абење, без никаков контакт во средината;

Горната страна на заострената грмушка блиску до тенката страна на ексцентричната черупка е сериозно истрошена, а страната на долната страна блиску до дебелата страна на ексцентричната черупка е сериозно истрошена;

Ширината на сферичното лежиште во внатрешноста на жлебот за враќање на маслото е околу 100 mm, а прстенестиот појас се носи рамномерно;

Горниот дел од дебелата страна на ексцентричната черупка е очигледно истрошен, а на дното се носи тесна лента;

Надворешниот прстен на потисната плоча силно се истроши;

Големиот крај на големиот заоблен запченик е силно истрошен и постепено се собира по врвот на забот од големиот крај до малиот крај во насока на висината на забот, приближно формирајќи триаголен отпечаток.

Анализа на абење

При растоварување на дробилката, главното вратило се притиска на тенката страна на ексцентричната черупка, а кога е натоварена, се притиска на дебелата страна на ексцентричната черупка.Ексцентричната черупка секогаш се притиска на правата черупка со дебел раб без разлика дали е истоварена или натоварена.На овој начин, абењето на главното вратило и конусната черупка треба да бидат релативно униформни од врвот до дното, барем горната страна на конусната черупка во близина на дебелата страна на ексцентричната черупка треба да биде повеќе истрошена, а дебелата страна на ексцентричната черупка исто така треба повеќе да се носи.Но, судејќи според фактичката ситуација на абење и кинење, тоа е токму спротивното.

Ексцентричната обвивка на вратилото е наклонета на страната на тежината на рамнотежата, како што е прикажано на сликата подолу.Бидејќи само на овој начин стесната черупка и ексцентричната черупка можат да бидат во контакт со соодветно A, B, C и D, што е во согласност со вистинската состојба на абење.

Абењето на сферичното лежиште покажува дека потпорната сила на сферичното лежиште нема да надмине половина од централниот агол на сферичната површина, а контактот помеѓу двете е нормален.Исто така, нормално е дека потисната плоча силно се троши по должината на надворешниот прстен, бидејќи брзината на надворешниот прстен на потисната плоча е голема, така што нејзиното абење е побрзо од внатрешниот прстен.Дополнително, за тешкото абење на големата косена глава на запчаникот, тоа се одредува со специјалната состојба на движење на запчаникот, што исто така може да се смета за нормална појава.

Затоа, главната причина за абењето на ексцентричните делови е отклонувањето на ексцентричната черупка, а отклонувањето на ексцентричната черупка е предизвикано од несоодветното одржување и инсталирање на дихтунгот, потисната плоча, конусната черупка и ексцентричната черупка.Во овој случај, силата на дробење не може нормално да го ресетира чаурот на ексцентричното вратило, што предизвикува отклонување на ексцентричната обвивка, што резултира со абење на ексцентричните делови, а во тешки случаи, локалните оптоварувања може да предизвикаат пукнатини.

Мерки на претпазливост

1) Строго прилагодете го клиренсот на ексцентричниот дел според упатството за употреба.За време на вистинското одржување, долниот јаз на конусната черупка може да се зголеми, но мора да се обезбеди горната празнина.

2) За време на одржувањето, проверете дали грубоста на површината и дебелината на горните, средните и долните потисни плочи се рамномерни, а инсталацијата на потисните плочи е прикажана на сликата.

3) Кога го прилагодувате растојанието на заоблениот запчаник, проверете дали дебелината на заптивката додадена на долниот дел од потисната плоча е рамномерна и дека работ на дихтунгот не може да се збрчка за време на монтажата.

4) При инсталирање на потисната плоча, тркалезната игла треба непречено да се вметне во дупката за иглата за да се избегне искривување на ексцентричната черупка.

конкавна

Shanvim како глобален снабдувач на делови за носење дробилки, ние произведуваме делови за носење на дробилката со конус за различни марки на дробилки.Имаме повеќе од 20 години историја на полето на ДЕЛОВИ ЗА НОСЕЊЕ ЗА ГРДАШКА.Од 2010 година извезуваме во Америка, Европа, Африка и други земји во светот.


Време на објавување: 08-02-2023 година